1977
Cu o populaţie de circa 570 de locuitori, Ciclova Montană este situată lânga Oraviţa, la trei kilometri de aceasta, fiind acesibil atât pe picioare, pe o poteca pavată ce traversează dealul zis al "Ogaşului", cât şi cu maşina, fie pe un drum de ţara ce ocoleşte Oraviţa Montană, fie pe soseaua judeţeana ce traversează Ciclova Românâ.
Fabrica a fost a doua ca şi vechime din România, după fabrica de bere din Timişoara (1718).
De-a lungul timpului berea de Ciclova a purtat mai multe denumiri: Bere Semenic, Bere Caras, Bere Ciclova, Bere Crivaia, Bere Montana.
Iată mai jos o scurtă istorie a fabricii, aşa cum am găsit-o pe internet. "Între anii 1727-1728 se construieşte fabrica de bere, despre care se spune că furniza bere pentru curtea din Viena
În urma dezvoltării uimitoare a industriei miniere la Ciclova trebuie amintită şi existenţa fabricii de bere, care prima dată este menţionată în anului 1728. Vechea fabrică de bere s-a găsit nu departe de moara Seydl, chiar sub stînca, linga Biserica Romano-Catolică, unde şi astăzi se văd ruinele ei.
Întemeietorul fabricii de bere şi a dinastiei Fischer a fost Johann Fischer cu soţia sa Victoria Fitz, care a moştenit fabrica de bere în anul 1818 de la familia Iranyosi Knobaluch. Fiul său, Michael George Fischer, a rezidit fabrica de bere pe locul unde se găseşte astăzi si a extins toate amenajările. În anul 1882 când Robert Bähr a devenit asociat, fabrica a fost modernizată şi utilizată pentru technici moderne de uz comercial. Tot atunci au fost construitre şi pivniţele de capacitate mare. Berea de Ciclova a fost livrată pe piaţă în special la Biserica Albă şi Cuvin
Iată, mai jos câteva din etichetele ale berii Ciclova pe care le-a folosit în decursul timpului:
1935
1975
1984
1984
1988
1992
1994
1995
1 comentarii :
pana la sfarsitul saptamanii voi posta emisiunea pe blog
Trimiteți un comentariu