Uzinele de Fier si Domeniile Resita (U.D.R.) au fost constituite in 1920 cand dupa Unirea de la 1.Decembrie.1918 statul roman a preluat patrimoniul consortiului industrial austriaco-francez St.E.G.
Istoria uzinei este insa mult mai veche aceasta fiind dezvoltata incepand cu 1771 cand producea piese turnate si diverse unelte de uz agricol si gospodaresc.
La preluarea din 1920 patrimoniul includea pe langa “Directia Atelierelor” in fapt sectorul de constructii de masini traditional si cca. 90.000 ha de padure, podgorii, mine de carbune, cariere calcar, etc.
U.D.R. producea in acele vremuri: locomotive cu aburi, echipament feroviar, utilaj petrolier, motoare electrice, armament si diverse constructii metalice (poduri, hale, etc).
In 1935 U.D.R. avea 12.838 de angajati din care cca. 6.000 lucrau la Resita.
Istoria combinatului este legata de doi dintre marii industriasi romani din perioada interbelica: Max Ausnit si Nicolae Malaxa.
La momentul nationalizarii din 11.iunie.1948 Uzinele aveau cel mai mare numar de angajati din Romania – 22.892 persoane (cca. 13.000 la Resita).
Dupa 1948 istoria uzinelor a continuat tumultos momentele si realizarile importante.
* * *
Prin amabilitatea unui pasionat al ceasurilor si distins colectionar – dl. Adrian Popescu (Resita) - am primit informatii si imagini ale ceasurilor de buzunar ce au fost oferite la pensionare angajatilor Uzinelor si Domeniilor Resita (U.D.R.).
Ceasurile erau ale producatorului Tellus (despre care am prezentat detalii –
aici) modelul oferit angajatilor U.D.R. fiind Chronometre.
Astfel la pensionare maistrii si functionarii administrativi primeau varianta in carcasa de otel, inginerii varianta in argint iar personalul de conducere un ceas de aur.
Prin amabilitatea dlui Adrian Popescu sunt prezentate imagini (vezi coloana dreapta) ale unor astfel de ceasuri, in carcasa de otel, cu sigla U.D.R. montata prin 3 nituri pe capacul spate ale ceasurilor.
Mecanismele ceasurilor Tellus U.D.R. prezentate sunt Cortebert 592, respectiv 590 si pot fi datate cu aproximatie din perioada 1930-1940. Dupa modul in care sunt marcate serialele de pe interiorul capacului (6 cifre urmate de alte 4) este posibil ca numarul din 4 cifre sa fie numerotarea interna U.D.R. alte ceasuri de buzunar Tellus din epoca ne-avand aceasta a doua serie.
mecanisme Tellus U.D.R - Cortebert 592 | Cortebert 590
IDENTIFICARI CEASURI U.D.R.:
- - - - - - - - - - - -
TELLUS “U.D.R.” | cal. 592 | serial carcasa – 1369113 / 5907 | colectia Adrian Popescu
TELLUS “U.D.R.” | cal. 590 | serial carcasa – 1391520 / 5911 | colectia Adrian Popescu
Pentru perioada interbelica sunt cunoscute numeroase exemple de ceasuri de buzunar Tellus ajunse in Romania exemple notabile fiind
ceasurile de graniceri sau variante personalizate cum este
Tellus U.O.T. Ostersetzer.
Multumiri pentru imaginile oferite si sprijinul in redactarea prezentarii dlui Adrian Popescu din Resita.
Articol preluat din
CEASURI PENTRU ROMANIA de Dan-Catalin BUZDUGAN
www.ceasuripentruromania.ro
1 comentarii :
Absolut superbe.
Trimiteți un comentariu