duminică, 20 martie 2011

Ruinele din lacul Secul

Sunt atât de multe legende legate de lacul de acumulare Secu încât nu mai știi pe care să o crezi.

Una din ele e că în lac s-ar afla somn urias, care atinge peste 100 kg. De cate ori intra câte un scafandru în lac, pentru a recupera cate un cadavru (în fiecare vară lacul își lua tributul), acesta ieșea foarte speriat, povestind de monștrii din adâncuri.

Prin anii 2000, când în Reșița a avut loc o mare inundație, iar din lacul Secu a scăpat un somn de vreo 100 kg. Știrea a apărut în ziarul "Timpul". Cine are informații despre acest articol îl rog să mă contacteze.

O altă legendă este că de fiecare dată când seca barajul, se vede crucea de pe turla bisericii. Iată că această legendă este adevarată, informația că în adâncurile lacului se găseste un cătun. o găsim într-un fragment din “Hoinărind prin Resiţa pierdută” – Dan D. Farcas: Multe excursii se făceau cu bicicleta, sport de care m-am apucat relativ târziu. Într-un rând am urcat astfel pe valea Bârzavei, mult dincolo de locul numit „moara cu turbine”. În zonă era si un cătun plăcut la vedere, cu case cam ca cele individuale, vechi, din Resița. Din 1962-63 ele se află pe fundul lacului Secu.

Mai jos am plăcerea să vă prezint o serie de poze făcute în data de 24 ianuarie 1999, atunci când lacul era foarte secat și au ieșit la lumină ruinele acestui cătun, pe care domnul Farcaș îl descrie foarte pe scurt în fragment.Update:


Iată mai jos o filmare din anul 2001 unde se pot vedea ruinele.O altă legendă, e povestea celor care plecau de acasă cu speranța că vor ajunge la sârbi, dar ei erau plimbați de călăuze și lăsați pe mal, noaptea, ca apoi să treacă înot lacul, crezând că trec Dunărea și vor ajunge la sârbi. Dar dezamăgirea era mare când, ajunși pe malul celălalt, găseau sălașele târnovenilor și miliția. Astfel rămaneau și fără bani și ajungeau și la închisoare.

5 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)