marți, 5 iulie 2011

Resita? Unde?

Propun un mic joc de imaginţie. Poza de mai jos e din Reşiţa. Astept propunerile voastre, să vedem dacă cineva ştie unde este făcută poza respectivă.



P.S. eu cunosc deja răspunsul.

Mulţumesc.

POST UPDATE: în această poză se pot observa două clădiri care mai există şi astăzi în Reşiţa. Prima, colţul din dreapta este spitalul vechi, cea de-a doua este blocul din centrul pozei. Acesta se află langă primărie, la parterul lui era frizeria Guga şi lângă bodega parcă Hen îi spueam iar la colţul lui stăteau şi încă mai stau bişniţarii.

Anul fotografiei?....după 1932(în acest an s-a terminat de construit spitalul)...dar totuşi zic eu undeva prin ani 40-45. Dacă greşesc sau ştie cineva exact cand această poză a fost realizată îl rog să mă contacteze.

De remarcat zona plină de case a Reşiţei Române. actualmente doar cele de sus de pe deal au mai rămas în picioare. Ele fiind demolate ca să apară primăria, prefectura, hotel Semenic, magazinul universal Nera, fântâna cinetica, parcul din jurul fântânii, Sala Polivalentă, blocul Romarta şi multe alte blocuri din zona centrală (devenită centrală)

POST UPDATE: Din ultimele informatii se pare ca aceasta poza a fost facuta in perioada 1960-1961. De ce? Intre spital si blocul se vad un rand de plopi iar in spatele lor se vede cladirea centrului de recoltare a sangelui care la inceput avea doar un singur nivel. In fata blocului se organiza saptamanal targ de porci iar cand veneau circul in oras tot acolo se instala.

Multumesc pentru aceste informatii domnului Ioan Zimmermann, care a copilarit in acesta zona a Resitei.





9 comentarii :

Mexo spunea...

Si eu stiu raspunsul :d ... si dupa cate tin minte am ghicit din prima care parte a Resitei o defineste :D

Galben Valentin spunea...

Ciao Adi, nu voi deconspira eu locatia dar cred ca ar fi interesant ca cei care cunosc locatia sa ne poata spune aproximativ anul in care zona mai arata asa si poate chiar sa identifice strazi si locuinte care astazi nu mai exista.

Adrian Drăgan spunea...

Salut,

Undeva dupa 1932...prin 1940 probabil

Mexo spunea...

Completare importanta :P bodega de langa Guga se numea Gosser! :P

vali popovici spunea...

Fotograful s/a urcat pe dealul de langa fost strada a Calnului, G.A. petclescu de astazi, cam prin locul de unde incepe actualul funicular- cam in spatele coltului Casei de casa de cultura mai exat. Poza este facuta, cred eu, pe undeva pe la 1950.

vali popovici spunea...

ps. nu stiu de ce a aparut primul text cu atatea greseli, dar revin cu o erata
Fotograful a urcat pe dealul de langa fost strada a Calnicului , G.A. Petclescu de astazi, cam prin locul de unde incepe actualul funicular- cam in spatele coltului Casei de cultura/ spre actualul semafor- mai exact. Poza este facuta, cred eu, pe undeva pe la 1950.

Nicu spunea...

Este normal ca aceasta fotografie sa fie din anii 1960. Arhitectura cladirii din centrul fotografiei corespunde anilor 1960. Eu am venit in Resita in 1965 si sincer nu-mi mai aduc aminte de ea, dar cred ca este produsul arhitecturii acelor ani. Se mai vede si o parte din Gara de Sud, prima care am remarcat-o.
Dar cel mai important reper este in prim planul fotografiei, unde se vede o antena TV, pentru canalele 1-5 din acelea scurte si care este indreptata spre releul de pe deal (care nu se vede). Acel releu a putut aparea dupa 1960. Si alta televiziune nu era posibil de vazut din ,,caldarea,, Resitei. TV in Romania a emis prima data la 1 ianuarie 1957. Anul 1950 nu poate fi anul fotografierii. Cine stie anul cand a emis releul din Resita? Cum spun la venirea mea in Resita in 1965, TV-ul functiona pe canalul 4 daca nu ma insala memoria. Cine oare isi mai aduce aminte de celebrul serial ce era atunci - Sfantul - cu Roger Moore. Mai ceva. In 1966 la Casa de Cultura era deja pe acea vreme un video proiector rusesc Rubin 102 parca, ce proiecta serialul pe un ecran de circa 1 metru patrat, unde era foarte multa lume la serial.
Proiectia ca si emiterea, in alb-negru. Doamne ce vremuri, aveam 16 ani.

Remus spunea...

Cladirea este fostul COOP - poza este facuta cam in dreptul Primariei si a Hotelului Semenic. In partea dreapta se vede Spitalul vechi si printre pomi Centrul de Recoltare Sanguina. Din pacate nu se vede gara, ea este mult mai in dreapta. In schimb putem admira in toata splendoarea ei actuala strada Bega, nu mai este nici o casa pe aceasta strada, decat Vila Koch si Tribunalul.

Stelian spunea...

In prim- plan se vad doua antene tv: in stanga una cu 3 si in dreapta una cu 7 elementi, indreptate spre Dealul Ciorii, unde translatorul Tv s-a pus in functie pe canalul 4, incepand cu luna Dec.1964. Dat fiind nr. mic de antene care se vad pe case, putem presupune ca imaginea este probabil de prin 1964-1965....

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)