Construit in 1963, Tmk actualul proprietar doreste demolarea pe considerente ca este radioactiv dar el a fost introdus pe lista monumentelor istorice.
Radioactivitatea rezida, afirma cei care se pricep, din topirea minereului de-a lungul zecilor de ani, minereu ce continea urme de material radioactiv. Acestea, adunate, pot crea anumite focare de radioactivitate, care, asa cum se stie, au o perioada de injumatatire foarte mare. Elementele radioactive din furnal trebuie indepartate de aglomerarea urbana si ingropate, daca tot trebuia pastrat unul dintre furnale, atunci cel mai vechi si autentic, Furnalul 1, demolat in 2004, era mai potrivit.
Oamenii locului, cei care au lucrat la Combinatul Siderurgic Resita, au reactionat insa prompt si au creat un grup de initiativa pentru protejarea monumentului istoric. "Furnalul resitean ca emblema a locului are o poveste de 237 de ani.
La 1771, aici s-au inaugurat primele doua furnale inalte de capacitate industriala. Anii si progresul tehnologic au impus demolari si reconstructii de furnale, pentru ca din 1961-1962 sa putem vorbi de cea de-a cincea generatie de furnale amplasate in acelasi perimetru
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu