joi, 23 aprilie 2009

Hidrocentrala Grebla









Centrala hidroelectrică Grebla, dotată la inceput cu trei turbine Ganz si cu trei generatoare Siemens, de câte 1.000 kW, 500 V si 312,5 rot/min.
După ce între anii 1907-1909 a fost construit, la Văliug, barajul Breazova cu o capacitate de 1,2 milioane m3, a fost instalat aici un grup hidroenergetic cu o turbină tip Francis si un generator Ganz de 350 kW si 416 rot/min

Centrala hidroelectrică Grebla, din 1903-1904, cea mai veche din oraş, şi care funcţionează şi astăzi. Ea deţine în continuare aceleaşi turbine Pelton cu care a fost dotată de la început. Locul este denumit „grebla” deoarece acolo se afla încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea o instalaţie denumită astfel, cu ajutorul căreia erau reţinuţi buştenii tăiaţi în amonte şi care erau plutăriţi pe Bârzava pentru aprovizionarea uzinelor cu combustibil. Castelul de apă aferent acestei centrale care deserveşte Combinatul Siderurgic este situat deasupra, pe dealul Ranchina, de unde legătura este făcută cu ajutorul a trei conducte forţate cu un diametru de 900 mm şi o lungime de 600 m

Putere medie a centralei hidroelectrice Grebla de 25 MW. Mai mult, energia produsa are un cost de circa 9 USD/MW/ora, mic fata de pretul mediu al energiei electrice furnizate de sistemul national.

Trebuie amintit că frecventa curentului industrial era de 20,8 Hz si că aceasta a continuat încă foarte mult timp să fie mentinută.
La Resita mai exista a centrală cu gaz (1050 kW, 5,5 kV, 20,8 Hz) si o centrală cu aburi (2500 kW, 5,5 kV, 20,8 Hz).
În ultimul an de existentă al societătii StEG la Resita (1919), productia de energia electrică se situa la aproximativ 38 milioane kWh.

Recomand:

Banatul de munte - Barajul Breazova (Valiug), canalul superior;

Banatul de munte - Primele amenajariile hidrotehnice pe Barzava

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)