duminică, 31 ianuarie 2010

Vechiul ştrand din Lend

 Înaintea ieşirii din oraş spre barajul Secul în cartierul Lend, pe partea stângă, se află, acum în părăsire, vechiul ştrand al Reşiţei. El a fost amenajat în 1929 de către membrii Asociaţiei turistice reşiţene („Prietenii naturii”), prin muncă voluntară, în pitoreasca şi împădurita vale a Bârzavei. A fost timp de multe decenii un centru de recreere de primă importanţă pentru reşiţeni. Printre conducătorii respectivei asociaţii şi deci cei mai activi participanţi la amenajarea acestui ştrand s-au numărat atunci Adalbert Rotter, Stefan Haudek, Julius Scheda, Anton Strobl şi fraţii Otto şi Stefan Ringeisen.

Fragment din "Hoinărind prin Resiţa pierdută" - Dan D. Farcas, despre strandul vechi din Lend:
Celălalt loc de scaldă era Strandul Turistic, încă la vreun kilometru si ceva mai sus de strandul UDR,
pe aceeasi vale. Numele i s-a dat tocmai datorită micii drumeţii pe care o presupunea venirea aici. Câţiva ani s-a încercat schimbarea numelui său, conform unei tendinţe generale de rusificare, în „Strandul Puskin”. Acest nume nu l-a folosit însă nimeni, în afara oficialităţilor. Nu mai stiu cum arată locul astăzi, dar pe atunci un mic baraj oprea apele Bârzavei dând nastere unui lac, lung de cel mult o sută de metri, cu o insuliţă pe mijloc, cu câteva aparate de gimnastică pe plaja cu nisip, cu bărci si cabine pentru schimbarea vesmintelor. Apa nu era foarte adâncă decât imediat lângă stăvilar, unde a si fost instalată o trambulină pentru sărituri. Între intrare si baraj, una sau două clădiri, având suprastructura din lemn, cu multe geamuri, serveau de refugiu în caz de ploaie. Tot acolo se consumau cantităţi masive de bere rece si rehidratantă, servită – ca peste tot pe atunci – direct din butoi, în căni din sticlă groasă, numite “halbă” (1/2 l) sau “ţap” (1/3 l).

3 comentarii :

Claudia-Maria spunea...

helau spre infomarea Anonimului, ar fi multe proverbe populare (deci reale) prin care i-asi demonstra ca orice bastinas isi apara radacinile, chiar smulse de vinituri, Timisoara si Banatul vor fi intotdeauna fruncea in Romania, Banatul nu se poate caracteriza prin tr-o vizita de 3 zile (hai sa fim seriosi) banatenii suntem noi,noi insemnam banatul,comportamentul, traditia si obiceiurile noastre sunt oglinda, cei care ne-am nascut si am copilarit acolo,cei ce stim traditiile si obiceiurile,noi suntem Banatul, voi veniti vizitati,ramaneti din motive financiare in vest, dar nu dati cu pietre,voi care habar n-aveti ce e Banatul, poate v-ati informat citind niste brosuri,poate ati vizitat centrul orasului Timisoara si veniti de aruncati cu pietre in noi :((((((((( banatenii niciodata nu au vorbit urat de Moldova,Oltenia,Ardeal,Dobrogea, voi de ce o faceti? banatenii si-au vazut de pamantul lor nu au cautat sa migreze pe niciunde, istoria vorbeste : de ce au venit nemtii aici? sarbii,ungurii,bulgarii,cehii, oare chiar sa nu insemne asta nimic, banatanu nu-i pus pe cearta niciodata, asa ca vedeti-va de treaba voastra,cautati adanc radacinile voaste si bucurati-va de ceea ce sunteti asa cum si noi suntem falosi cu ceea ce suntem!

Anonymous spunea...

Ba io mi-s banatanca din parinti banateni si bunici si strabunici banateni, romani, unguri si nemti si asa o sa fie si copiii mei si copiii copiilor mei (ca daca nu, nu mai vad ei avere:)

timex spunea...

nu stiu ce sa zic...tare m-a indurerat articolul acesta!!Ce putem face daca in aug 1919 Banatul a fost impartit intre Ro si Serbia??Acesta a fost inceputul...daca stiam ce va sa vina?

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)