joi, 6 mai 2010

Banatul de munte – Colţan

Colţan este un cătun dispărut din judeţul Caraş-Severin, situat pe drumul dintre Bocşa şi Câlnic, pe malul râului Bârzava. Cătunul s-a format datorită unei fabrici de var, care se afla în acel loc, iar muncitorii şi-au construit case în apropierea acesteia. În prezent, fabrica nu mai funcţionează, iar în Colţan nu au rămas decât casele foştilor muncitori.

Podul de peste Bârzava de la Colţan.

Micul Colţan.


 
Ruinele unui cuptor de var.

 
Găsirea unei guri de mină închisă pe interior ne-a intrigat şi ne-a determinat să mergem să vedem ce este după acel deal...

Am reuşit să bag aparatul pe sub uşa de metal care, la bază, avea o gaură din cauza ruginei.

 Am coborât de la nivelul primului platou şi ajungând jos am aflat de ce cealaltă intrare era închisă pe interior.
  
 
Coborând, am gasit celalalt capăt care era deschis.

 
Intrarea în galerie.

 
 interiorul galeriei.

 
În parte de sus a pozei se observă o nouă intrare în galerie .

   Ieşind din acestă mică vale, care de fapt e o fostă carieră de piatră de calcar, am ajuns la casa proprietarului care ne-a atenţionat că este proprietate privată şi ca noi nu avem ce căuta acolo. Dar din fericire el ne-a lăsat să ne continuăm drumul şi ne-a explicat că după urmatorul deal este o altă veche carieră. Aceasta, în care am fost noi sa folosit doar la tranzitul vagoneţilor. Se poate observa în poza de mai sus cum platforma de ciment, care cândva a avut montate sine pentru vagoneti, leagă cele două tunele.

                        

Update: Din surse proprii (G.P.), am aflat că aceste galerii s-au folosit în perioada 1965-1980 ca depozite ale societăţii "Alimentara Reşiţa" pentru alimentele perisabile (legume, fructe) .

În 1891, la Colţan, pentru prepararea varului erau instalate 4 cuptoare verticale şi un cuptor inelar la Gârliste, asezate la gura carierelor de piatră. Numărul de cuptoare de la Colţan s-au sporit mai tarziu la 9.
Ca şi astăzi, piatra de Colţan se întrebuinţa o parte la furnale, iar alta arsă la cuptoarele Siemens-Martin.
 Fragment din "Monografia Uzinelor de Fier şi Domeniile din Reşiţa şi frumuseţea naturală a împrejurimilor" 1935 - Ing. Ion Păsărică (fost inspector la Uzinele de Fier şi Domeniile din Reşiţa)


7 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)