marți, 29 iunie 2010

“Vilele” Reşiţei



Direcţiunea Uzinală sau Vila Direcţiunii a fost construită pe la începutul
secolului XX şi se află în incinta UCM Reşiţa. Clădirea  a suferit în decursul timpului diferite modificări. În  timp a devenit vila de protocol a uzinei şi a găzduit foarte multe  personalităţi, dar astăzi este într-o stare avansată de degradare.

Despre această vilă voi posta un articol separat.



















Vila a fost construită pe la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, a fost folosită ca şi sanatoriu iar astăzi este muzeul şi biblioteca uzinei.




Vila roşie a fost proiectată de către renumitul arhitect Duiliu Marcu în anul 1928, care a mai proiectat şi clădirea Facultăţii de Mecanică din cadrul Univrsităţii Politehnica din Timişoara şi multe alte clădri din ţară.  Această clădire este in prezent policlinica UCM Reşiţa.

Toate aceste trei clădiri sunt în interiorul UCM Reşiţa şi nu sunt deschise publicului larg, fiind proprietate privată. Doar angajaţii pot admira aceste trei clădiri impozante ale prosperităţii industriei reşiţene.

La Reşiţa există de asemenea pentru oaspeţii obisnuiţi o vilă fermecătoare de la înalţimea căreia  se vede toată panorama uzinelor şi a comunei (Vila Directiunii) . Pentru locuinţa Directorului Superior s-a zidit în 1928 (Vila Rosie) o vilă impozantă. Acum s-a instalat acolo Direcţiunea Minelor. Pentru locuinţa Directorului Atelierelor se află o altă vilă frumoasă având peste drum un vast teren de grădinărit (actuala directiune).
Fragment din “Monografia Uzinelor de Fier şi Domeniile din Reşiţa şi frumuseţea naturală a împrejurimilor” 1935 – Ing. Ion Păsărică (fost inspector la Uzinele de Fier şi Domeniile din Reşiţa)

Update: Cei care doresc şi cunosc mai multe informaţii despre clădiriile din cadrul uzinei, îi rog să mă contacteze.

Vă multumesc.

2 comentarii :

Andrei spunea...

Buna ziua

As dori sa stiu si eu unde se afla exact Vila Direcţiunii si cum se poate ajunge la ea. Mi-am intrebat toti colegii insa nimeni nu stie nimic despre ea. M-am uitat si pe Google Earth insa nu am reusit sa o identific.

PS: felicitari pentru blog.

cu respect,
ing. Andrei Szentes

Drăgan Adrian spunea...

Din pacate toate cele 3 cladirii se afla in incinta S.C. UCMR. S.A.
Iar ca sa le puteti vizita din pacate nu aveti nici o sansa, doar daca sunteti angajat al fabricii sau aveto ceva pile bune :)
Cu stima

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)