miercuri, 6 octombrie 2010

Afacerile familiei Malaxa

Un articol interesant, legat într-un anumit fel de Reşiţa. O iubire care poate fi motivul puternicei dezvoltări ale uzinelor în perioada interbelică? Va las pe voi să trageţi concluziile.



"Lulu Malaxa, fiica marelui, dar controversatului industriaş interbelic Nicolae Malaxa a fost prima iubită a prinţului Mihai. Se întâmpla la sfârşitul anilor '30. Presa străină scria cu simpatie, în iulie 1939, despre idila dintre cei doi tineri (Mihai nu împlinise încă 18 ani) şi sublinia că povestea de amor este încurajată de Carol al doilea. Cei doi tineri erau descrişi admirativ de cotidianul The Palm Beach Report: el, inalt si blond, iar ea, subtirica, brunetă, cu un splendid profil de grecoaică fac un cuplu atât de contrastant... Lulu si Mihai s-au întâlnit prima dată într-o staţiune de pe litoral, în 1938, apoi au fost văzuţi de mai multe ori jucând tenis, înotând sau călărind în Bucureşti. Erau, practic, nedespărţiţi, călătoreau împreună, iar relaţia lor era supravegheată din umbră de regele Carol al doilea. Acum ştim şi motivul pentru care regele aproba această relaţie. Tatăl fetei, Nicolae Malaxa, s-a îmbogăţit şi datorită sprijinului masiv acordat de guvern sub formă de credite şi comenzi de stat. Guvernul i-a acordat credite de stat, iar apoi îi cumpăra producţia, asigurându-i profituri substanţiale. Practic au fost ani în care 98 la sută din producţie era livrată către stat, profiturile obţinute atingând rate între 300 şi 1000 la sută.
Comenzile de stat se datorau bunelor relaţii menţinute de industriaş cu Casa Regală în timpul domniei lui Carol al II-lea, iar o parte din profituri se întorceau la rege sub formă de donaţii şi acţiuni.
Constantin Argetoianu spunea că Nicolae Malaxa şi-a "constituit un fond de rulment al corupţiei". Argetoianu îl citează pe Nicolae Malaxa care, în momentul în care i-a înmânat regelui Carol al II-lea o servietă cu 100 milioane de lei, ar fi declarat: „Majestate, industria grea vă este profund recunoscătoare pentru tot ce aţi făcut şi vă rugăm să primiţi această sută de milioane de lei ca o modestă contribuţie pentru operele de asistenţă ale Palatului”.
Povestea dintre tinerii Lulu şi Mihai se încheie după abdicarea lui Carol al doilea în vara anului 1940. Şi inginerul Malaxa are de suferit: în mai 1941 este acuzat de colaborare cu legionarii şi îi sunt confiscate uzinele. După război câştigă simpatia regimului comunist pentru că fusese persecutat de regimul lui Antonescu şi astfel reuşeşte să transfere sute de milioane de dolari în bănci americane.
Lulu Malaxa (Irina) se căsătoreşte în 1946 cu George Emil Palade şi, în acelaşi an, emigrează în Statele Unite. Tânărul cuplu a avut doi copii - Georgia Palade Von Dusen si Philip Palade.
După naţionalizarea din iunie 1948 lui Nicoale Malaxa îi sunt confiscate toate proprietăţile şi devine angajat în propria sa fabrică. În acelaşi an merge într-o delegaţie comercială la Viena şi, ajuns aici, refuză să se mai întoarcă în România comunistă. Emigrează apoi în Statele Unite şi se stabileşte la New York.
În ţară este acuzat în contumacie de colaborare cu Garda de Fier şi condamnat la moarte pentru crime de război. Malaxa cere drept de rezidenţă permanentă în Statele Unite ale Americii. După descoperirea trecutului său politic este acuzat public de colaborare cu Garda de Fier, iar autorităţile americane încearcă să-l deporteze. Fără succes; Nicolae Malaxa a murit în 1965, în New Jersey.
Fiica sa a murit, şi ea, în 1969.
După revoluţie, nepoţii săi au primit de la statul român titluri de peste 310 milioane de dolari la Fondul de Despăgubiri Proprietatea, în schimbul tuturor proprietăţilor confiscate de comunişti celebrului lor bunic. Despăgubirile au fost acordate astfel: 622,5 milioane lei pentru Uzina Faur (fosta uzină Nicolae Malaxa), 384,7 milioane lei pentru Uzina Republica (Uzina de Tuburi şi Oţelării) şi 73,3 milioane lei pentru Combinatul Siderurgic Reşiţa (fostele Uzine şi Domenii de Fier din Reşiţa - UDR)."

Articol preluat: DOSARE SECRETE

1 comentarii :

Afacerile familiei Malaxa - Ziarul toateBlogurile.ro spunea...

[...] Afacerile familiei Malaxa Wed Oct 06, 2010 21:51 pm Un articol interesant, legat într-un anumit fel de Reşiţa. O iubire care poate fi motivul puternicei dezvoltări ale uzinelor în perioada interbelică? Va las pe voi să trageţi concluziile. “Lulu Malaxa, fiica marelui, dar controversatului industriaş interbelic Nicolae Malaxa a fost prima iubită a prinţului Mihai. Se întâmpla la sfârşitul anilor ’30. Presa străină scria cu [...] [...]

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)